Informuojame, jog svetainėje yra naudojami slapukai (angl. cookies)
Sutikdami, paspauskite mygtuką 'Sutinku'.
Sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus savo interneto naršyklės nustatymuose.
Tęsdami naršymą svetainėje jūs sutinkate su slapukų naudojimo sąlygomis.

Naujienos

Atstatomos Šv. Jono bažnyčios užrašų knyga keliauja per klaipėdiečių rankas

Temos:

Klaipėdos evangelikams liuteronams ieškant lėšų Šv. Jono bažnyčios bokšto atstatymui, Klaipėdos universitetas ėmėsi lyderystės telkti miesto bendruomenę kviečiant prisidėti prie bažnyčios statybos ir šią iniciatyvą pradėjo nuo savęs. Klaipėdos universiteto rektoriui perduota Šv. Jono užrašų knyga, kurios tikslas – telkti Klaipėdos gyventojus, įprasminti savo indėlį atstatymo procese ir burti bendraminčius į Jono bičiulių ratą. Šiuo metu knyga perduota Klaipėdos universiteto rektoriui dr. Artūrui Razbadauskui. 

 

Knyga kviečia miestiečius telktis

 

Anot iniciatorės, archeologės dr. Raimondos Nabažaitės, knygos idėja sklandė pastaraisiais metais vykdant archeologinius tyrimus Šv. Jono bažnyčios vietoje. Kasinėjimai, kurie yra dalis statybų proceso, suaktualino nepatogius klausimus, kam priklauso finansinė bažnyčios atstatymo našta ir kas ją turi spręsti. Suprantant, kad nedidelė evangelikų liuteronų bendruomenė nėra pajėgi viena šio klausimo spręsti, pastaraisiais metais miesto valdžia taip pat padeda ieškoti tinkamų instrumentų. Tačiau miestiečių asmeninis įsitraukimas vis dar lieka vangus, nes dalis dar nėra patikėję realiai prasidėjusiu atstatymo procesu. Kiti sureikšmina religinį aspektą, palikdami statybas liuteronams. Tačiau didžioji dalis prie bažnyčios pamatų pakalbintų miestiečių, praeivių yra pozityviai nusiteikę, tik trūksta sutelktumo jausmo. Ši knyga kaip tik to ir siekia – pakviesti Klaipėdos gyventojus prisidėti prie Miesto bažnyčios statybos gerais darbais, paslaugomis, ryšiais, lėšomis. Knyga gimė ruošiantis Meno kūrinių aukcionui, realizuoti šią idėją padėjo bendraminčiai Agnė Bukartaitė ir Marius Tumšys. 

 

Knyga keliaus iš rankų į rankas  

Gavus knygą, joje reikia pasirašyti ir įvardyti, kaip miestietis prisidėjo ar dar prisidės prie Šv. Jono bažnyčios atstatymo: konkrečiais darbais, kompetencijomis, iniciatyvomis, paslaugomis, finansine parama (pervesdamas į oficialią fondo sąskaitą). Iniciatorė kviečia palikti pozityvų įrašą, paaukoti ir perduoti knygą kitam (pasi)tikėjimo principu. Vienoje bendruomenėje knyga keliaus iki 2 mėnesių. Vėliau bus perduota kitai. Knyga keliaus iš šeimos į šeimą, nuo vieno žmogau prie kito. 

 

Nusifotografuoti ir dalytis žinia 

 

Svarbu, kad knygos kelionė būtų smagi ir prasminga. Knygos autorė kviečia nusifotografuoti su Šv. Jono užrašų knyga, paskleisti žinią savo socialinėse medijose, atsiųsti FB puslapiui Šv. Jono bažnyčios atstatymas – archeologija ir taip kurti Jono bičiulių ratą. Tikimasi kasmet daryti šventinius bičiulių susitikimus. Anot Raimondos Nabažaitės, įrašas knygoje ir prisidėjimas gali būti labai kūrybiškas, bet realus ir atsakingas, pvz., konditeris gali pasisiūlyti būsimam renginiui iškepti sausainių, kavos studija – paaukoti 10 procentų nuo kiekvieno kavos puodelio pelno, gauto per dieną ar savaitę. 

 

Atstačius bažnyčią, knyga bus eksponuojama kaip miestiečių susitelkimo pavyzdys.

 

 

Bažnyčios griuvėsiai po Antrojo pasaulinio karo. Apie 1945 m.
Nežinomo autoriaus nuotrauka. Gauta iš Jono Narmonto. ©Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Ikonografijos rinkinys

 

 

 

Šv. Jono bažnyčios bokšto pamatų atodanga.
R. Nabažaitės archeologiniai tyrimai, 2021 m. ©Klaipėdos universiteto nuotr.

 

 

 

Iš Šv. Jono bažnyčios bokšto. Apie 1923–1939 m.
Nežinomo autoriaus nuotrauka. ©KLAVB